PerttiKannisto1 Funtsittuja

Perustuslaki ajanmukaiseksi.

"Ranska on tasavalta. Ranskan V:n tasavallan perustuslaki hyväksyttiin vuonna 1958. Tämän jälkeen sitä on muutettu 23 kertaa. Viimeiset muutokset tehtiin helmi- ja heinäkuussa 2008."

Suomen itsenäistyttyä, voimaan jäi lähes sellaisenaan Tsaarin aikainen perustuslaki eduskuntineen. Tsaarin sijaan Haluttiin vain ( ensin kuningas ), mutta sittemmin Presidentti, joka tsaarillisin oikeuksin hallitsi Suomea läpi itsenäisyyden jaKekkosen ajan aina Koivistoon saakka.

Perustuslain ainoa  muutos oli se, että Presidentiltä vietiin oikeus hajoittaa eduskunta, joka aiheutti pahan sekaannuksen. Tila jossa Suomi on jälleen.

Opeteltuamme jo pari vuosikymmentä demokratiaa, on tulos tänään nähtävän kaltainen. Tiedät sen, jos luet muutaman US blogin.

Uusi umpikuja odottaa jälleen muutaman kuukauden kuluttua vaalituloksesta riippumatta , koska kenelläkään ei nykyisen peruslain mukaan ole Damokleen miekkaa.

Damokleen miekka  pitää antaa takaisin kansan suoraan valitsemalle Presidentille, sillä " Poliitikot tietävät mitä pitäisi tehdä, mutta eivät tiedä miten tulisivat uudelleen valituiksi, jos tekisivät sen, mitä pitää " .

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Nykyinen hätätila valtionvarainministeri Kangas määrittelee suurimmaksi ongelmaksi
muutaman tuhannen eläkeläisen verot Espanjaan.
Ei puhu mitään Cayman-, ja Jersey saarista tai Luxemburkhista.

On se kumma kun malka omassa silmässä ei tunnu, pitää löytää suomalaisten peruskateellisuus vaaliteemoihin

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

"Perustuslaistamme puuttuvat santiomääräykset,joten sen noudattaminen on vapaaehtoista,kun meiltä puuttuu perustuslakituomioistuin."

Tämä mielenkiintoinen kohta voi mahdollistaa "isällisemmän" hallinnon tarvittaessa.
EK-15 vaalien jälkeen tarvitaan johtajaa, jotta syöksy ei menisi aivan pohjamutiin.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Kiitos Pertti Kannisto blogista!

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Suomen nykyinen perustuslaki on annettu vuonna 1999 ja se löytyy Finlexistä diaarinumerolla 731/1999. Siihen on sittemmin tehty joitakin muutoksia, merkittävimpinä viime vaalikaudella lepäämään äänestetyt ja tällä vaalikaudella hyväksytyt esitykset, joissa Suomen EU-jäsenyys kirjattiin perustuslakiin ja kansalaisaloitejärjestelmä otettiin käyttöön.

Mielestäni perustuslain 26§, joka kuuluu:

-----

Ennenaikaisten eduskuntavaalien määrääminen

Tasavallan presidentti voi pääministerin perustellusta aloitteesta ja eduskuntaryhmiä kuultuaan sekä eduskunnan ollessa koolla määrätä ennenaikaiset eduskuntavaalit toimitettavaksi. Eduskunta päättää tämän jälkeen, milloin se ennen vaalien toimittamista lopettaa työskentelynsä.

Ennenaikaisten eduskuntavaalien jälkeen eduskunta kokoontuu valtiopäiville sen kuukauden ensimmäisenä päivänä, joka alkaa lähinnä yhdeksänkymmenen päivän kuluttua vaalimääräyksen antamisesta, jollei eduskunta ole päättänyt aikaisempaa kokoontumispäivää.

-----

on täysin riittävä säädös tästä asiasta, koska Suomi on lähtökohtaisesti parlamentaarinen edustuksellinen demokratia ja hallituksille on tärkeää ensisijaisesti nauttia eduskunnan, ei Tasavallan presidentin, luottamusta. Jos toimintakykyistä hallitusta ei saada muodostettua, uusintavaaleihin kyllä päädytään tarvittaessa.

Toimituksen poiminnat